Melasa – czarne złoto naszych czasów

Melasa spotykana także pod nazwą melas to niezwykle słodka, nieco lukrecjowa, aromatyczna, gęsta i przypominająca swoją konsystencją syrop — substancja o ciemnobrązowym kolorze. Melasa stanowi doskonałą alternatywę do popularnego, białego cukru, z którego na co dzień korzysta większość z nas. W jej składzie znajdziemy wiele witamin oraz minerałów. Nie bez przyczyny więc melasa jest nazywana ''czarnym złotem''.

Drogocenny produkt o niezwykłych właściwościach

Ten naturalny cukier, jakim jest melasa, słynie z bardzo bogatego składu, w którym odnajdziemy wszystkie najważniejsze witaminy oraz minerały. Należą do nich witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, B9), witamina C, żelazo, magnez, wapń, potas, fosfor, cynk. Co ważne spożycie melasy nie dostarcza organizmowi ani grama tłuszczu. Mogą więc po nią sięgać spokojnie osoby na diecie, a w jednej łyżeczce melasy skrywa się blisko połowa naszego dziennego zapotrzebowania na wapń!

Melasa Lublin – trzy słodkie alternatywy dla białego cukru

Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że wyróżniamy aż trzy rodzaje melasy! Jest to związane z pochodzeniem tego drogocennego surowca. Możemy zatem spotkać się z melasą buraczaną, melasą trzcinową oraz melasą karobową. Ten ostatni rodzaj melasy jest także stosowany jako naturalny zagęstnik i stabilizator wielu produktów.

Jak możemy wykorzystać melasę?

Melasa cieszy się dużym zainteresowaniem ze strony odbiorców i jest wykorzystywana praktycznie w każdym sektorze przemysłu. Znajdziemy ją w składzie różnych produktów kosmetycznych oraz spożywczych. Jest wykorzystywana w kuchni do przygotowywania wielu potraw. Zastępuje cukier czy dżem. Służy do zabarwiania alkoholi. Znajduje także zastosowanie jako naturalny antybiotyk – podnosi odporność, niweluje zmęczenie, zwalcza stres. Pomaga w wyrównaniu poziomu cukru we krwi, chroni przed osteoporozą, obniża poziom złego cholesterolu, jest niezastąpiona w przypadku anemii i znaczących braków innych minerałów w organizmie. Prócz tego melas jest także coraz częściej wykorzystywany przy produkcji paszy dla zwierząt. Hodowcy robią z niej natomiast smaczne mieszanki dla bydła.